donderdag 24 januari 2013

centje hier, centje daar


Onlangs zei ik tijdens een discussie dat ik sinds de scheiding onbeperkt kan besparen, en toch ook weer niet. Er worden geen kilo’s chocola en chips meer van de supermarkt naar huis gesleept en ik hoef niet meer te schrikken van het aankoopgedrag van Ex, die voor A-merken ging en aanbiedingen totaal over het hoofd zag.
Maar buiten de dagelijkse boodschappen zijn er relatief vaste kosten, die in de meeste gevallen even hoog zijn als voor de scheiding. Oké, hier betaalt een eenpersoonshuishouden ongeveer de helft voor het ophalen van het huisvuil. Maar de huur is gebaseerd op punten, niet op het aantal bewoners. De kosten voor telefoon, water, gas en elektriciteit liggen voor een deel vast, besparingen daar bereik je door minder te gebruiken. Een telefoonaansluiting, tja, die heb je toch wel enigszins nodig. Dan kun je wel bezuinigen op gesprekskosten, maar dat neemt niet weg dat ik voor mijn aansluiting relatief veel betaal terwijl ik weinig telefoneer. Dat abonnement valt iets goedkoper uit omdat het onderdeel is van een pakket met radio, tv en internet. Wat me dan ook weer op de vraag aan mezelf brengt: radio luister ik op internet, televisie kijk ik weinig; is het opzeggen van radio- en tv-aansluiting aan de orde?
Gisteren kreeg ik van mijn energieleverancier de mogelijkheid om mijn maandbedrag te toetsen aan het werkelijke gebruik. En op basis daarvan de gelegenheid het maandbedrag aan te passen. Een goed moment om te kijken hoe ik het in mijn eentje doe. Zonder afwasmachine en magnetron, maar wel met een elektrische oven die ik steeds vaker ben gaan gebruiken. Koken moet ik toch, dat zal in gasverbruik niet veel schelen: 1 persoon of 2 personen. De wasmachine gebruik ik minder vaak, de verwarming heb ik deze winter bijna niet aan gehad. Pas sinds vorige week zet ik hem vrijwel elke dag een paar uur aan.
Na het doorgeven van de meterstanden was de suggestie van het bedrijf dat ik per maand bijna de helft minder kon gaan betalen. Klinkt mooi, maar ik ben een angsthaas, plus dat de prijzen van gas en elektriciteit fluctueren, ‘resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst’.  Ik heb mijn maandbedrag iets verlaagd, een soort gulden middenweg, maar het is zeker niet gehalveerd. Zo hoop ik bij eventuele prijsstijgingen niet geconfronteerd te worden met een enorme naheffing. Voorlopig is het vooruitzicht dat ik over een paar maanden wat geld terugkrijg. Een soort spaarrekening, maar dan zonder rente. Ach, vorige week kreeg ik bericht dat de rente op mijn spaarrekeningen weer verlaagd is, dus voor mij maakt dat niet veel uit: weinig of geen rente.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten